Sådan skaber du en billedvæg
Her har vi samlet tips og råd til, hvordan du nemmest skaber din egen billedvæg
Vil du skabe en billedvæg? Cool idé – vi elsker jo også at indrette med billeder og fotorammer. Vi ved, hvor meget det gør for et rum og hele dets udseende, når man har fået det rette billede på plads. Med en billedvæg har du desuden mulighed for at vise flere af dine billeder og fotos på samme tid!
Vi plejer at sige, at der ikke findes regler, når man vil skabe en billedvæg, men det er ens egen smag og holdning, der sætter spillereglerne. Og sådan er det naturligvis! Vi har alle forskellig smag og præferencer, så den personlige smag må her være hovedreglen. Dog er der nogle retningslinjer, som du kan drage nytte af. Vi har samlet dem her, så det er nemt for dig at komme i gang.
Motiv og rammer i samspil, for et harmonisk indtryk
Eftersom en billedvæg består af flere billeder, indebærer det naturligvis flere rammer og motiver. Med det mener vi, at både rammer og motiver vil påvirke udseendet af væggen, hvorfor det kan være fint at tænke over, hvilket slags udtryk konstellationen skal give.
Går man efter et harmonisk udtryk, er tommelfingerreglen, at man skal vælge ensartede rammer, hvis motiverne vel at mærke har en forskellig stil og farve. Ellers kan de nemt opleves som “forstyrrende”, og det kan være svært for øjet at sortere i indtrykkene. To til tre farvekombinationer i motivet plejer at være nok. Hvis du til gengæld har simple motiver, som du vil indramme – måske en række citater, blomsterbilleder eller sort-hvide illustrationer – så er der plads til at variere udseendet og stilen på rammerne, uden at det føles forstyrrende.
Dér, hvor man virkelig kan slå sig løs, er måske børneværelset, hvor man typisk gerne vil gå efter et legende og farvestrålende udtryk. Hvorfor ikke se stort på grænser og blande motiver og rammer i alle regnbuens farver?
Hvad vil du fremhæve?
Uanset om du vil skabe en ensartet eller mere varieret billedvæg, kan du anvende dig af forskellige motiver. Vil du ikke indramme færdige plakater, findes der mange andre muligheder. Går du efter personlige fotos, så forstør dine egne billeder. Portrætter, naturbilleder og sjove stunder. Alt fungerer! Forestil dig at opleve de gamle minder – hver eneste dag.
I dag er det blevet populært at indramme forskellige citater. Hvorfor ikke give det et personligt touch, og i stedet for at købe et billede med et færdigtrykt citat, så skriv navnene ned på de mennesker, som betyder meget for dig, opskriften på din yndlingsmad eller steder, du har været – print ud og indram!
Har du børn? I så fald har du muligvis bunker af tegninger, som du ikke rigtig ved, hvad du skal bruge til. Brug dem til din billedvæg. Du og resten af familien kan nyde barnets værk, og du slipper for dårlig samvittighed over, at du ikke passer bedre på tegningerne.
Arbejd med linjer
Vil du skabe balance i billederne, kan du med fordel arbejde med linjer på forskellige måder. Man kan arbejde med grund-, midter- eller overkantslinjen, eller ved at hænge billederne efter lodrette linjer.
Når du hænger dine billeder op med udgangspunkt i grundlinjen, sørger du for, at underkanten på alle billeder følger samme linje. Hvis du anvender denne metode, behøver du ikke hænge dine billeder op på væggen, men kan placere dem på et møbel (som derved udgør selve linjen). Du kan også placere billederne på en billedhylde. Specielt ved større billeder plejer grundlinjen at være et godt udgangspunkt.
Den anden metode, vi vil dele med dig, er at arbejde med billedernes midterlinje. Dermed er det midterlinjen på alle billeder, der er fællesnævneren – med andre ord, du forestiller dig, at der går en linje igennem midten på alle billederne, og placerer dem ud fra den linje. Midterlinjen bør være ca. 1,2-1,4 meter oppe på væggen; det betyder lige over halvdelen af afstanden fra gulv til loft, i et rum med normal loftshøjde.
Du kan også tage udgangspunkt i overkanten af billederne og trække en overkantslinje. Fordelen ved denne metode er, at du kan anvende dig af rammer med forskellige formater, uden at det føles forstyrrende. Løsningen er også god, hvis du vil hænge mange billeder op i rummet.
Hvis du vil hænge to billeder lodret over hinanden, er princippet det samme, som når du tager udgangspunkt i midterlinjen, bortset fra at linjen er vertikal i stedet for horisontal.
Hulter til bulder eller i samlet trop?
Okay, nu har du lidt bedre styr på de forskellige linjer, du kan udgå fra, men hvis du vil have en gruppe af billeder og ikke bare en lige linje – hvad gør du så?
Enten går du efter mavefornemmelsen og sætter billederne op ud fra, hvad der ser godt ud. Dette skaber et legende og unikt udtryk og passer til dig, der elsker at bryde reglerne.
Hvis du foretrækker at have lidt mere orden på din installation, kan du vælge at sætte billederne op efter metoden ovenfor, men du sørger også for, at afstanden mellem billederne er den samme. Dette giver et lidt mere “kontrolleret” udtryk, modsat hvis de hang helt frit.
Den sidste metode, vi vil nævne, går på, at du forestiller dig en ramme rundt om alle rammerne, som holder dem sammen. Du kan benytte dig af både kvadratiske og rektangulære rammer, men sørg for, at deres ydre linjer er lige og i linje med hinanden.
I samspil med den øvrige indretning
Har du en helt fri væg, som du vil bruge til din billedvæg? Så behøver du ikke tage hensyn til noget andet og kan alene fokusere på billederne, og at de sammen skaber en harmonisk enhed. Skal du derimod sætte billederne over et møbel, for eksempel en sofa, kan det være godt at tage udgangspunkt i bredden på sofaen og siden centrere din billedvæg ud fra denne. Hæng gerne billederne, så du ikke har længere til loftet end til møblet under. Det plejer at skabe en god balance.
Nogle afsluttende ord
Afslutningsvis vil vi give dig nogle hurtige tips med på vejen:
- Hvis du hænger to billeder i forskellige størrelser lodret over hinanden, bør du lade det største billede hænge øverst.
- Brug gerne, eller lad dig inspirere af, en skitse for billedvægge.
- Begynd med at lægge billederne på gulvet og tjek, hvilken kombination der fungerer bedst.
- Vær nøje med dine mål, anvend et vaterpas.
- Tilpas billedernes afstand efter rummet – jo større rum, desto mere plads kan du tillade dig at have mellem billederne.